Одржана Међународна конференција у Кијево-Печерској лаври у Кијеву

Одлуком Светог архијерејског синода Српске православне цркве, а благословом Његове Светости Патријарха српског Порфирија, Епископ моравички Антоније је узео учешће на Међународној конференцији „Саборност Цркве: теолошке, канонске и историјске димензије“у Кијеву, и том приликом огласио поздравну реч Свјатјејшег Патријарха Порфирија упућену организаторима и учесницима поменутог скупа.

У четвртак 11. новембра 2021. године, под председавањем Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, у просторијама Кијевске духовне академије на територији древне Кијевско-Печерске лавре, отворена је Међународна конференција под називом „Саборност Цркве: богословски, канонски и историјски поглед“, посвећена богословском и канонском разумевању начела саборности Цркве, питању првенства међу Помесним Православним Црквама и кризе са православљем у Украјини и другим земљама, као последица поступака Константинопољског Патријархата.

У раду конференције, учешће су узели и представници седам Помесних православних цркава из укупно девет земаља: Антиохијске, Руске, Српске, Бугарске, Пољске, Православне цркве чешких земаља и Словачке и Православне цркве у Америци.

Након заједничке молитве и уводне речи председника Одељења црквених послова Украјинске православне цркве Митрополита броварског Антонија, окупљенима се обратио и Блажењејши Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије.

Поглавар Украјинске православне цркве је, између осталог нагласио како Помесне православне цркве морају уложити заједничке напоре за решавање проблема који су православни свет довели на границу избијања раскола.

Затим су представници Помесних православних цркава прочитали обраћања Свјатјејшег Патријарха српског Порфирија, Блажењејшег Митрополита варшавског и све Пољске Саве и Блажењејшег Митрополита све Америке и Канаде Тихона.

Поруку Предстојатеља Српске Православне Цркве на састанку је прочитао представник Патријарха српског при Патријарху московском и целе Русије Епископ моравички Антоније.

*****

Његовом Блаженству,

Блажењејшем Онуфрију,

Митрополиту кијевском и све Украјине

Кијев

Ваше Блаженство,

Драги нам у Христу Сабрате и Саслужитељу!

Срдачно поздрављамо Ваше Блаженство као и организаторе, учеснике и госте Међународне конференције „Саборност Цркве: теолошке, канонске и историјске димензије“.

Света Христова Црква представља посебну духовну небоземну реалност, у којој сваки људски чин, свој дубоки смисао проналази у Божанском. Саборност је једно од суштинских својстава Цркве, интуитивно разумљиво сваком православном хришћанину. У исто време, оно поседује и неисцрпни тајанствени смисао, као што су и остала својства, захваљујући којима се Црква препознаје као Једна, Света, Саборна и Апостолска. Управо благодарећи тој чињеници, саборност Цркве је била, она јесте и биће у сва времена једна од најважнијих тема, како за православну еклисиологију, тако и за историју и канонско право.

 Саборност је и братско једноумље чланова Васељенске Православне Цркве, која има свог Поглавара Господа Исуса Христа. У исто време, то је и велика тајна коју је Пемудри Бог усадио за остварење пуноће времена, да са све састави у Христу (Еф 1, 10).

У својим радовима, преподобни ава Јустин Ћелијски наглашава, како је управо Дух Свети „Ујединитељ свију душа свих Хришћана у једну душу – саборну душу, и свих срца у једно срце – саборно срце, и свих духова у један дух – саборни дух Цркве“. Преподобни Јустин нарочито подвлачи то да „ то једно срце – саборно срце Цркве, у ту једну душу – саборну душу Цркве ми улазимо, и са њима се сједињујемо благодатним дејством Духа Светога, смиравајући ум свој пред светим саборним умом Цркве, дух свој пред Светим Духом Цркве“.

Смиривши се пред Богом, човек задобија нови живот у Христу, и – по речима преподобног Јустина, све што поседује такав човек „једног је срца, једне душе са свима светима: саборан му је ум, саборна душа, саборно срце, саборна истина, саборан живот“[1].

Из свега овога произилази да извор саборности представља сарадњу Бога и човека који негује своје срце, док су плодови јачања саборности умножавање међусобне љубави – заповеђене од стране Бога, а о чему пише и Свети апостол Павле: И ако страда један уд, с њим страдају сви удови; а ако ли се један уд прославља, с њим се радују сви удови (1 Кор 12, 26).

Господ нам је пресудио да живимо у ери осуде љубави (Мт 24, 12) и оскудице осећаја саборности у православном свету. Директне последице те кризе јесу и тешкоће које су задесиле канонску Украјинску православну цркву.

Сва искушења, у којима се нашао православни народ у Украјини, нимало нису лака. На основу закона црквеног битисања, јединства и саборности, ми итекако саосећамо са нашом браћом. Када се релативно недавно српски храмови претварани у рушевине, и када је на хиљаде Срба прогнано са својих огњишта, Украјинска православна црква је духовно била са нама, тако да смо увек осећали молитвену подршку Кијева – мајке свих руских градова.

Исто то се поновило и прошле године, када сте Ви лично допутовали у Подогрицу, како бисте заједно са блаженопочившим Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, стали на чело литија за заштиту светиња српског православља у Црној Гори.

Подршка расколницима, претње и насиља, отимање православних цркава и доношење дискриминаторних закона против канонског Православља, не могу се правдати никаквим државним или националним разлозима, јер све то представља отворену борбу против Христа Спаситеља, као и против Његове Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Црква светиеља Саве је признавала и признаје на тлу Украјине само једну канонску Цркву – Украјинску православну цркву, која се налази под омофором Вашег Блаженства – древни део великог Московског Патријархата, чији се извор налази у благодатним водама „Крстионице кијевског Крштења“.

Будући испуњени саборном свешћу Цркве, причешћујући се из једне Чаше и пребивајући у међусобној љубави, молимо се Господу за престанак свих невоља на тлу Украјине, искрено верујући да ће Господ дати народу Своме снагу, и да ће Господ благословити народ свој миром (Пс 28, 11).

Нека би благослов Божији био на свим учесницима и гостима ове међународне научне конференције, како би оставила важан траг у православној богословској мисли, и као таква послужила јачању међуцрквених односа.

Са љубављу у Господу,

Архиепископ пећки,

Митрополит београдско-карловачки и

Патријарх српски

ПОРФИРИЈЕ

*****

Поздравну реч, упућену организаторима и учесницима конефернице упутио је и председник Одељења спољних црквених послова Руске православне цркве Митрополит волоколамски Иларион.

Предавање на тему „Саборност Цркве пред изазовима данашњице“ одржао је Митрополит бориспољски и броварски Антоније.

Предавање на тему „Тема аутокефалије као једино и најважније питање за Свеправославни Сабор“ одржао је путем видео преноса Епископ бачки Иринеј.

О богословско-литургијској мери католичке цркве говорио је Архиепископ вроцлавски и шчецински Георгије.

Завршно предавање на планерном делу конференције на тему „Питање хиротоније расколника у канонској традицији Цркве“ одржао је ректор Кијевске духовне академије Епископ белогородски Силвестер.

Након паузе одржано је још седамнаест предавања.

За времене планерног заседања, Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, уручио је Преосвећеном Епископу моравичком Антонију високо одликовање Украјинске православне цркве: орден Светог и благоверног кнеза Владимира (I степена).

Ова висока награда је уручена владици Антонију за заслуге пред Украјинском православном црквом.

Указ о награђивању је потписао Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије.

Заблагодаривши на указаној части и високом одликовању, владика Антоније је ректору Кијевске духовне академије уручио монографију о светињама Српске православне цркве.

На основу материјала: Украјинске православне цркве


[1] Преподобни Јустин Ћелијски, Догматика Православне Цркве, Том III.

Текст на русском языке:

Епископ моравичский Антоний принял участие в Международной научно-практической конференции в Киево-Печерской Лавре

11 ноября 2021 года под председательством Блаженнейшего митрополита Киевского и всея Украины Онуфрия в актовом зале Успенской Киево-Печерской Лавры прошла Международная научно-практическая конференция «Соборность Церкви: богословские, канонические и исторические измерения». По благословению Святейшего Патриарха Сербского Порфирия, участие в научном форуме принял Епископ моравичский Антоний, настоятель храма святых апостолов Петра и Павла у Яузских ворот и представитель Сербской Православной Церкви при Патриархе Московском и всея Руси.

В Киево-Печерской лавре пройдет международная конференция, посвященная вопросам соборности и первенства в Православии

Епископ Моравичский Антоний награжден орденом Украинской Православной Церкви святого равноапостольного князя Владимира I степени

В Киево-Печерской Лавре проходит конференция, посвященная соборности и первенству в Православии

Сербский Патриарх напомнил об опасности оскудения чувства соборности в православном мире

Приветственное послание к организаторам и участникам Международной конференции «Соборность Церкви: богословские, канонические и исторические измерения» Святейшего Патриарха Сербского Порфирия

Подели вест:

About Администратор

Related Posts