Православна Москва – водич кроз православне светиње руске престонице

Поводом 20-годишњице рада обновљеног Подворја Српске православне цркве у Москви, а у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Христовог Васкрсења, светлост дана је угледало јединствено дело те врсте на српском језику: „Православна Москва – водич кроз православне светиње руске престонице“, чији је аутор Његово Преосвештенство Епископ моравички др Антоније (Пантелић)

Видео најава

Најновија књига Његовог Преосвештенства Епископа моравичког др Антонија (Пантелића), викара Његове Светости Патријарха српског и старешине Подворја СПЦ у Москви, у издању Службеног гласника и Српског подворја, представља својеврсни водич кроз православне светиње на подручју града Москве: манастире, значајније храмове и капеле, откривајући нам историју везану за мошти светитеља, чудотворне иконе, духовне школе и важније музеје у чијим колекцијама се чувају вредне иконе и богослужбени предмети. Управо због тога није нимало случајно да књига излази у години великог јубилеја: 20-годишњице рада обновљеног Подворја Српске православне цркве у Москви (2002-2022).

На скоро 500 страница текста и фотографија, српским читаоцима је по први пут постала доступна комплетна историјска слика – закључно са тренутном ситуацијом на терену, у чијем центру се налази руско православље и дух братског руског народа. Колико је ово дело значајно за наше поднебље, најбоље нам открива рецензент књиге протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић, чији предговор преносимо у целости:

Пред читаоцем је књига која нас води кроз престони град Руске Федерације – Москву и њене знамените светиње које на најбољи и најаутентичнији начин представљају један православни хришћански народ и његову Цркву. Без обзира да ли смо имали прилику да посетимо Москву, ово дело Преосвећеног Епископа Антонија је добро дошло: за оне који су тамо били, ово је добар подсетник; за оне који нису били тамо, ово је изванредан духовни водич који на веома конкретан, сажет и свима приступачан начин дочарава непролазне и вечне духовне вредности којима живи православни руски народ. Има једна стара изрека која каже: ако први пут дођемо у један град и желимо да сазнамо све о народу који живи у том граду, довољно је да посетимо храм – да видимо како се моли и каквом вером живе његови становници, и све ћемо знати о том народу. То је управо опитно показано на примеру града Москве и њених светиња.

Град Москва има четрнаест манастира и око хиљаду храмова. Сваки манастир је представљен једним кратким историјским казивањем од његовог оснивања: ко су његови ктитори, знаменити игумани и подвижници, које се највеће светиње и драгоцености чувају у манастиру: Свете мошти, чудотворне иконе, друге знаменитости, као и прилике у којима се манастир данас налази. Сви текстови су пропраћени одговарајућим иконама, илустрацијама, које понекад више и јасније говоре саме по себи.

Кроз приказ светиња неизбежно је изнета и историја Руске Цркве од тренутка покрштавања овог словенског народа до најновијих времена. На свом историјском путу руски народ и његова Црква имали су знамените духовне успоне; претрпели су инвазије и пустошења, али су опстали као православни хришћански народ којем је главни оријентир и духовни водич све време била православна хришћанска вера. У мирним временима живели су и подвизавали се велики подвижници – аскете, које је Господ прославио и који су својим животом без обзира на, понекад и тешка времена и искушења, Господа прославили. У временима немира и смутњи, велики духовници били су спремни и свој живот су жртвовали Христа ради, попут древних хришћанских мученика и исповедника вере. Тако су својим личним примером широм руских земаља показали и доказали да су, у ствари, најдубљи и најтрајнији духовни трагови – они надживљавају и време и простор и све недаће овога света и уписују се у Књигу вечности.

Преосвећени Владика Антоније као писац овог дела или, боље рећи, као живи сведок који је духовно стасавао у московским духовним училиштима, својим примером најбоље сведочи о ономе чиме духовно живи православни Руски народ. Ово дело је нека врста духовне енциклопедије која у себи сажима све епохе и времена кроз која је прошао руски народ. Има, то није тешко приметити, много чега заједничког нама православним Србима и Русима, када је реч о нашој заједничкој духовној прошлости. Имали смо, мање више, скоро иста искушења која смо побеђивали и савладавали захваљујући опстанку и истрајавању у животу по Јеванђељу, јер без обзира на сва искушења и невоље „све могу у Христу Господу Који ми снагу даје.“ Наравно, о сваком од манастира и храмова или чудотворних икона који су овде представљени могу се написати, и већ постоје, опсежне и стручне научне студије. О свима њима већ постоји опширна библиографија са богатим референцама и критичким апаратом који упућују на изворе, домаћу и страну литературу, али је исто тако важно, и ништа мање није лако укратко и сажето презентовати све светиње, како је то овде учинио Преосвећени Владика. Као старешина Подворја Српске цркве у Москви већ пуних двадесет година, наш писац духовно созерцава сву лепоту, дубину и спасоносно сачувано видљиво духовно искуство светиња великог града Москве. За нас који ово читамо то је својеврсна молитва и духовни дар и поклон. Читајући ово и гледајући, и сами постајемо живи учесници вечне и непролазне духовне и спасоносне лепоте коју су својим животом и подвизима исписали Светитељи, Исповедници, Мученици и Новомученици, чијим светим молитвама да Господ и нас учини и приброји да постанемо саучесници вечних и непролазних добара у Светој Животворној и Нераздељивој Тројици, Оца и Сина и Духа Светога, Амин!

Текст на русском языке:

Kнига епископа Моравичского Антония «Православная Москва — путеводитель по святыням Москвы»

В издательстве «Службени гласник» в Сербии, в преддверии праздника Христова Воскресения, вышла в свет книга на сербском языке «Православная Москва — путеводитель по святыням Москвы». Автор нового издания — представитель Патриарха Сербского при Патриархе Московском и всея Руси епископ Моравичский Антоний.

Книга представляет собой путеводитель по святым местам Москвы: монастыри, храмы, часовни, святые мощи, чудотворные иконы, духовно-учебные заведения, музеи.

Данное издание приурочено к 20-летию возрождения Сербского подворья в Москве.

Подели вест: