Саучешће Његове Светости Патријарха Кирила поводом смрти епископа моравичког Антонија

Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил изразио је саучешће поводом смрти епископа моравичког Антонија, представника Патријарха српског при Московском Патријаршијском трону.

Његовој Светости, Најсветијем Порфирију, архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком, Патријарху српском

Ваша Светости, љубљени Сабрате и Саслужитељу на престолу Божијем,

У име Светог Синода, епископата, свештенства, све верне деце Руске Православне Цркве и у своје лично име изражавам Вам дубоко саучешће поводом смрти представника Ваше Светости при Московском Патријаршијском трону и дугогодишњег настојатеља српског Подворја у Москви епископа моравичког Антонија.

Новопредстављени архипастир је био велики пријатељ Руске Цркве са којом је повезан значајан део његовог животног пута. Први и стални настојатељ српског Подворја у Москви од његове обнове достојно је представљао Цркву Светог Саве, како у црквено-дипломатској делатности, тако и у свакодневном општењу са људима.

Током вишегодишњег одговорног служења владика Антоније је успео да пружи важан допринос развоју руско-српских међуцрквених односа. Многим људима, са којима га је Промисао Сведржитеља доводила у контакт, умео је да открије духовно благо Српског Православља, лепоту и величину светосавске традиције, изазивајући интересовање за њене светиње и подвиг светитеља Божијих који су је прославили.

Одавно сам добро познавао почившег архипастира. Са болом, али чврстом надом у милост Божију, примио сам вест о његовом одласку у вечност.

Спаситељ наш Исус Христос, Васкрсење и Живот (Јн. 11:25), нека упокоји душу слуге Свога и нека га усели у места праведника, где нема болести, брига и уздисаја, и нека му подари вјечнују памјат.

Са братском љубављу у Господу,

+КИРИЛ,

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИЈЕ

Извор: www.mospat.ru

Подели вест:

About Администратор

Related Posts