Света Литургија на празник чудотворне иконе Пресвете Богородице Богољубске (Московске)

У суботу, 01. јула 2023. године, на празник Богољубске иконе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ моравички г. Антоније је началствовао светом Литургијом у Петропавловском храму у Подворју СПЦ у Москви.

Преосвећеном владици су саслуживали: архимандрит Александар (Котов), протојереј Дмитриј Калашников, јереј Олег Вишински, јереј Анатолиј Саливончик и ђакон Владислав Соколов.

На Литургији је одговарао хор под руководством диригентице Људмиле Черкасове.

Након Литургије, Преосвећени владика Антоније је, уз саслужење свештенства храма, началствовао молебном Пресветој Богородици пред њеном чудотворном иконом.

У пригодној проповеди о данашњем празнику, владика је подсетио и на велико чудо које се догодило пред иконом Пресвете Богородице.

* * *

Чудотворна икона Пресвете Богородице Богољубска (Московска)

Варварска капија Московског кремља и Богољубска капела (уништена од стране бољшевика)

Од московских копија иконе Пресвете Богородице Богољубске, најпоштованији је била она која се налазила изнад Варварске капије Китај-города. На њој су, поред Пресвете Богородице, приказани и ликови светитеља који узносе молитве Богородици. Овај приказ Богољубске иконе из XVIIвека је био познат под именом ”Мољење за народ” и представљао је велику светињу града Москве, која је вековима штитила град од свих невоља.

На дан празновања (18. јуна по старом календару), пред иконом је служен молебан, након чега се икона спуштала са свог места у посебну капелу на целивање верном народу. На три дана – колико се икона налазила у капели, пролаз кроз Варварску капију би био затворен, како би што већи број народа могао да се поклони овој великој светињи. Управо на овом месту је дошло до чувеног ”Губавог бунта” (Чумной бунт) 1771. године, када је архиепископ Амвросије (из страха да се куга не прошири) наредио да се икона уклони на своје место како се народ не би окупио пред њом (управо тада је разјарена и незадовољна маса упала у палату архиепископа и извршила убиство архијереја). Године 1928. Варварска капија и капела су биле уклоњене (разорене), када је икона пренесена у храм Светих апостола Петра и Павла где се и данас налази.

Текст на русском языке:

Божественная литургия в праздник Боголюбской иконы Божией Матери в храме святых апостолов Петра и Павла у Яузских ворот

01 июля 2023 года, в праздник Боголюбской иконы Божией Матери, епископ Моравичский Антоний возглавил служение Божественной литургии в храме святых апостолов Петра и Павла на Сербском подворье в Москве.

Его Преосвященству сослужили: архимандрит Александр (Котов), протоиерей Дмитрий Калашников, иерей Олег Вышинский, иерей Анатолий Саливончик и диакон Владислав Соколов.

Пел хор под управлением регента Людмилы Черкасовой.

После литургии владыка Антоний в сослужении духовенства Петропавловского храма служил молебен Божией Матери перед её чудотворной иконой.

Затем владыка поздравил всех с праздником, напомнив историю иконы.

Подели вест:

About Администратор

Related Posts