Интервју Епископа моравичког Антонија за “Российскую газету”

У петак 24. марта 2023. године, на 24-ту годишњицу од НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, Његово Преосвештенство Епископ моравички Антоније је служио помен за све жртве овог страшног злочина, након чега је одговорио на питања новинара “Российская газета”.

Задржавајући западне крстоносце својим масовним страдањима, као што је то било 1941. или 1999. године, Срби су Русији слали јасну поруку упозоравајући је на велику опасност, обезбеђујући јој довољно времена да се сабере и припреми одбрану. Данас је експанзија Запада стигла до наших граница. Сведоци смо и тога како у Украјини руска војска пружа снажан отпор великој НАТО армији.

Епископ моравички Антоније: Специјална војна операција коју у Украјини спроводи Руска Федерација, усмерена је, првенствено на заштиту руских људи и руских грађана. Нажалост, украјински народ је потпао под утицај западних сила – Америке. Они су ти који на све начине покушавају да уништве све оно што има везе са Русијом. Због тога нас нимало не изненађује ситуација која се догађа у вези са Руском православном црквом, која је једина канонска Црква на тлу Украјине. Руска православна црква је једина Црква која је призната од стране свих аутокефалних православних Цркава. Тзв. „Украјинска православна црква“, којом руководи Епифаније никако не може имати благодат, као што не поседује ни апостолско прејемство и канонско свештенство. Скоро сви њени служитељи су били „рукоположени“ од стране расколника Филарета (Денисенка). Они, заправо користе подршку Константинопољског Патријархата и Запада, који кроз руке самопрозване „цркве“, наноси тешке ударце на Русији, Руску Цркву и целокупно Православље.

Слични догађаји су се одиграли и у Југославији. Нато снаге су те 1999. године бомбардовале цивиле и обичне грађане. Поменута војна акција је, цинично била названа „Милосрдни анђео“. То је, заправо био први експеримен Запада, пре коначног сукоба са Русијом. Као што нам је познато, Југославија је била устројена слично као Совјетски Савез. Наравно, била је територијално мања са свега 6 република и 2 аутономне покрајине. Запад и даље не жели да призна своју грешку и преузме одговорност за све преступе, као што се не каје за убиство цивила, нити је спреман да саслуша другу страну приче. Колико је све то отишло у погрешном смеру, сведок је покушај Велике Британије из 2015. године, да целокупни српски народ окарактерише као геноцидни.Захваљући Русији и Кини, њихов предлог је оборен у Уједињеним Нацијама, на чему смо итекако благодарни. Управо Срби су били ти који су протерани са својих вековних огњишта на територији данашње Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије.

На све оно што се тренутно догађа у Украјини – гоњења на монахе и свештенство Кијево-Печерске лавре, „напредни“ Запад опет затвара очи.

Епископ моравички Антоније: Управо тако. Запад крије своју главу дубоко у песку, као да се ништа не догађа. Украјински сапозванци покушавају да отму све оно што је вековима настајало од стране Русије и монаха Руске православне цркве. Управо они су били ти који су, буквално из пепела обновили овај древни манастир. Свима нама је добро познато да је Кијевска Русија колевка руског Православља.

Један од основних разлога за мржњу и непријатељство Запада према Србима јесте чињеница да се Срби од 19. века сматрају „малим Русима“. Русија је пружила сву неопходну помоћ Србима у њиховој борби за ослобођење од ропства под Османском империјом. Са друге стране, Срби су, као одговор на сва добра, увек одговарали са несебичном љубављу, коју је могуће довести у контекст са неодвојивим делом српског националног идентитета. Због свега тога, Запад покушава да завади Москву и Београд, тако што ће приморати власт у Србији да уведе санкције против Русије.

Епископ моравички Антоније: Као човек који потиче из српског народа, могу да вам откријем важну истину, а то је да грађани Србије никада неће издати Русију. Српски народ неће издати нити подржати нникакве антируске санкције. Наравно да ја не могу говорити у име власти у Србији. Међутим, искрено се надам и верујем да ће наш председник Александар Вучић одолети притиску Запада којима никада није одговарало пријатељство и блискост наша два братска народа. Иако смо географско удаљени од Русије, ми смо, по духу, вери и моралној свести, итекако блиски једни другима. Са једне стране, било би пресмешно да се и Србија придружила уведеним санцијама против Русије, јер Москва то не би ни осетила у погледу своје економије. Са друге стране, сама Србија би осетила огроман гупитак у својој привреди. Сетимо се да велика српска дијаспора живи и ради у Русији. Они овде зарађују новац и хране своје породице у домовини, чиме уједно помажу српску економију. На тај начин, санкције би биле против самих себе – против своје савести и своје воље.

Текст на русском языке:

Епископ Моравичский Антоний: Сербский народ никогда не предаст Россию

В пятницу, в 24-ю годовщину со дня начала варварских натовских бомбардировок Союзной Республики Югославии (СРЮ), викарий Патриарха Сербского епископ Моравичский Антоний отслужил молебен в храме святых апостолов Петра и Павла у Яузских ворот в память о жертвах агрессии Североатлантического альянса. После мероприятия священнослужитель любезно согласился ответить на вопросы корреспондента “Российской газеты”.

Сдерживая западных крестоносцев, своими массовыми страданиями, как в 1941 или 1999 годах, сербы указывали России на опасность, давая ей время собраться и подготовиться к обороне. И вот экспансия Запада дошла до наших границ. Сегодня на Украине российские войска дают достойный отпор огромной армии НАТО.

Епископ Моравичский Антоний: Специальная военная операция, которую проводит Российская Федерация на Украине, направлена на защиту русских людей и российских граждан. Украинский народ, к сожалению, попал под влияние западных сил, США. Отдельная его часть пытается уничтожить все русское. Неудивительна и ситуация вокруг Русской Православной Церкви, которая является единственной канонической церковью на Украине. РПЦ – это единственная Церковь, признанная всеми автокефальными церквями. Так называемая Украинская православная церковь под руководством Епифания – безблагодатная, не имеет апостольского преемства и канонической иерархии. Все её служители были рукоположены раскольником Филаретом (Денисенко). Они пользуются покровительством Константинопольского патриархата и Запада, стремящихся руками самозванцев нанести удар по России, РПЦ и православию.

Подобную ситуацию мы могли наблюдать и в Югославии. В 1999 году натовцы бомбили мирное население, обычных граждан. Цинично было выбрано и название натовской операции – “Милосердный ангел”. Это был эксперимент накануне масштабного столкновения с Россией. Югославия была устроена как СССР. Была меньше по территории: 6 республик, 2 автономных края. И Запад не признает своей вины за совершенные преступления, не раскаивается за убийство мирных жителей и нежелание услышать голос противоположной стороны. В 2015 году британцы даже попытались провозгласить сербский народ геноцидным. Спасибо России и Китаю, которые не допустили этого в Совбезе ООН. А ведь именно сербов выгоняли из их вековых очагов в Хорватии, Боснии и Герцеговине, Косово и Метохии.

И ведь сегодня мы наблюдаем гонения на монахов и духовенство из Киево-Печерской лавры. И снова “продвинутый” Запад молчит.

Епископ Моравичский Антоний: Да, Запад прячет голову в песок, как будто ничего не происходит. Украинские самозванцы пытаются отобрать то, что создавала Россия и российское монашество. Создавали монахи Русской Православной Церкви, которые восстановили из руин этот монастырь. Мы все помним, что Киевская Русь – это колыбель русского православия.

Одна из главных причин враждебности Запада к сербам заключается в том, что они считают их с XIX века “малыми русскими”. При этом Россия оказала решающую поддержку борьбе сербов за освобождение от османского владычества, а сербы всегда отвечали России всеобщей любовью, которую можно назвать неотъемлемой частью сербской национальной идентичности. Именно поэтому Запад пытается вбить клин между Москвой и Белградом, старается принудить сербское руководство ввести санкции против РФ.

Епископ Моравичский Антоний: Я, как человек из сербского народа, могу заверить вас, что граждане Сербии никогда не предадут Россию. Сербский народ не предаст, не поддержит никакие антироссийские санкции. Я не могу говорить от имени правительства Сербии. Я надеюсь, что и наш президент Александр Вучич выдержит западное давление. Западу, естественно, не нравится близость и дружба наших братских народов. Мы находимся далеко от России, но очень близки ей по духу, вере и нравственному сознанию. Смешно бы было, если бы Сербия ввела санкции против России. Москва бы это даже не почувствовала в экономическом плане. А Сербия понесла бы колоссальные убытки, поскольку большая сербская диаспора зарабатывает здесь деньги и кормит своих близких на родине, помогает сербской экономике. Это были бы санкции против самих себя. Тогда мы бы ввели санкции против своей совести и против себя.

Источник: Интернет-портал «Российской газеты

Подели вест:

About Администратор

Related Posts