Епископу моравичком Антонију уручено највише одликовање Оделења спољних црквених послова РПЦ – медаља Светог Марка Ефеског I степена

У недељу 12. јула 2020. године, на празник Светих апостола Петра и Павла – Крсну славу Подворја СПЦ у Москви, Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион, председник Оделења спољних црквених послова Руске православне цркве, уручио је Његовом Преосвештенству Епископу моравичком Антонију, старешини Подворја Српске Цркве у Москви, највише одликовање овог Оделења: медаљу Светог Марка Ефеског I степена.

Церемонија свечаног уручења награде, обављена је приликом обележавања Петровдана, Крсне славе храма Светих апостола Петра и Павла – Подворја Српске Цркве у Москви.

У наставку доносимо и превод обраћања Високопреосвећеног Митрополита волоколамског Илариона:

Његовом Преосвештенству,

Преосвећеном АНТОНИЈУ,

Епископу моравичком

Ваше Преосвештенство,

драги Владико!

Срдачно Вам честитам Ваш јубилеј.

Значајан део животног пута Вашег Преосвештенства је повезан са Руском православном црквом, која је у вашој личности пронашла достојног посланика Цркве Светога Саве. Током свих ових година, Ви сте, живећи са нама, били и остали добар и искрен пријатељ, омиљен срцима многих верника наше Цркве.

Из зидина древне обитељи Преподобног Сергија Радоњешког, понели сте дубоку и искрену љубав ка богослужбеној традицији Руске Цркве, руском језику и култури. Сва знања, која сте стекли током студија у Московској духовној академији, помогла су Вам у испуњавању одговорног послушања на челу обновљеног Подворја Српске православне цркве у Москви. Ви сте успели да обновите све оне славне традиционалне руско-српске односе, који су утемељени још у периоди пре избијања револуције. Очинска духовна брига о српској дијаспори на канонској територији Московске Патријаршије, као и неуморни напори Вашег Преосвештенства усмерени на свестрано развијање односа између Руске и Српске православне цркве, исписали су нове странице у заједничкој историју наша два православна народа.

Љубав ка црквеном благољепију и “ревност за дом Господњи” (Пс 68, 10), надахнули су Вас на пожртвоване напоре око благоукрашавања храма Светих апостола Петра и Павла, док су итекако велики пастирски квалитети, помогли да у истом окупите велику духовну заједницу.

Благодарећи Вашем преводилачком и ауторском раду, имали смо ту срећу да се упознамо са духовним вредностима православног српског народа. Са друге стране, руско богословље и светиње наше Цркве су постале ближе српском народу, који – упознајући се са руском духовном културом, може јасније осетити речи Преподобног аве Јустина, који каже: “Огроман је, чудесан и бесконачан рај руске душе, јер је огромна, чудесна и бесконачна светост славних светитеља руских земаља” (Преподобни Јустин Ћелијски, О рају руске душе). Учинили сте много и када је у питању очување али и унапређење древне традиције образовања српских студената у руских духовним школама, за коју се вежу и имена Преподобних Симеона Дајбабског и Севастијана Џексонског, Светог Николаја Охридског и Жичког и Светог Мардарија Ускоковића, али и многих других Срба светитеља, који су се образовали на тлу Русије.

Ваше Преосвештенство, на дан Ваше 50-годишњице, желим Вам добро здравље и свесрдну помоћ Божију у Вашем подвижничком, архипастирском и црквено-дипломатском служењу. Као знак уважавања за све Ваше постигнуте успехе, сматрам да сте достојни да Вам уручим ову високу награду Оделења спољних црквених послова Московске Патријаршије – медаљу Светог Марка Ефеског Првог степена.

На многаја и благаја љета драги Владико!

Са љубављу у Господу,

Председник Оделења спољних црквених послова Московске Патријаршије

Митрополит волоколамски ИЛАРИОН

Текст на русском языке:

Самое высокое признание Отдела Внешних Церковных Связей Московского Патриархата представителю Сербской Церкви епископу Моравичскому Антонию

12 июля 2020 года, настоятелю храма святых апостолов Петра и Павла у Яузских ворот и представителю Сербской Православной Церкви при Патриархе Московском и всея Руси епископу Моравичскому Антонию, было вручено самое высокое признание Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата – медаль святителя Марка Ефесского (I степени).

Церемония награждения состоялась на Сербском подворье, на престольный праздник храма святых апостолов Петра и Павла у Яузских ворот.

Медаль епископу Моравичскому Антонию вручил председатель Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополит Волоколамский Иларион.

Подели вест:

About Администратор

Related Posts