Поздравни говор Патријарха српског г. Иринеја упућен Митрополиту кијевском и све Украјине г. Онуфрију

Поздравни говор Његове Светости Патријарха српског г. иринеја, Председника Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве упућен Његовом Блаженству Митрополиту кијевском и све Украјине г. Онуфрију, поводом његова два значајна јубилеја: 75-годишњице рођења и 5-годишњице од избора на трон кијевских митрополита.

***

Ваше Блаженство,

Блажењејши митрополите кијевски и све Украјине

г. Онуфрије,

љубљени у Христу Брате и Саслужитељу!

Целивајући Вас у љубави у Христу, срдачно и топло Вас поздрављам.

Итекако ми је драго да имам ту могућност да Вас поздравим данас са духовном свечаношћу Вашег Блаженства – успоменом на Вашег небеског покровитеља.

Данашњи празник је дан прослављања Ваших духовних напора и дан успомене на Ваше монашке завете чистоте, светости и молитве, које сте примили. За сваког монаха, тај дан је попут одсјаја долазеће неисказане небеске радости, коју је Господ припремио за све оне који Га љубе (1 Кор 2,9).

Ви сте ступили на пут монаштва у годинама док сте се учили у Московским духовним школама, у обитељи Свете Тројице код Преподобног Сергија Радоњешког, великог руског подвижника, који је молитвом и светошћу живота ујединио руски народ. Тамо сте узрастали како би се затим вратили у родне крајеве и донели духовни дар Преподобног Сергија у западне земље древне Руси, на земљу Черновцов и Буковини, где сте достојно провели архијерејску службу и одакле сте били изабрани на кијевску катедру, мајку свих руских градова.

У Српској Цркви Вас познају као изузетног архипастира који данас на челу више хиљада нових исповедника православне вере, храбро одолевате пред непријатељима Православља. Украјинску земљу је погодило велико искушење вере, бола и туге. Међутим, како наше смирење лично и наш Свети Синод и сви архипастири Српске Цркве, тако и сво наше монаштво, свештенство и сав благочестиви наш народ, верујемо у Христову победу и молимо се за спасење Свете Руси, чије је срце град Кијев. Нека би Господ дао да Ваша паства изађе из те страшне борбе овенчана славом и духовно ојачана, као што јој и приличи у њеној благодатној обнови, части и величини.

О томе се моле и плејаде светих Божијих угодника на небу и о томе се молимо и дви ми недостојни овде на земљи. Нека би Вам “Подвигоположник” Господ даровао духовну радост и телесну снагу, како би на многа и блага лета исправно управљали речју истине Христове на свештеном трону кијевске крстионице.

Ваш сабрат и самолитвеник,

Вашег Блаженства увек предани и у љубави Христовој Сабрат и Саслужитељ,

Архиепископ пећки,

митрополитбеоградско-карловачки и Патријарх српски ИРИНЕЈ,

Председник Свештеног Синода

* * *

Текст на русском языке:

Приветственное слово Патриарха Сербского Иринея Блаженнейшему митрополиту Киевскому и всея Украины Онуфрию в день его Ангела

От всей полноты Сербской Православной Церкви с 75-летием и 5 летием возведения на кафедру киевских митрополитов Его Блаженство поздравил Патриарх Сербский Ириней. Его Блаженству был вручен орден Святого царя Константина Великого.

Подели вест:

About Администратор

Related Posts