Помен Мирославу Лазанском у Подворју СПЦ у Москви

Недавно преминулом амбасадору Србије у Русији Мирославу Лазанском одржан је помен у Подворју Српске православне цркве у Москви.

Парастос у Цркви Петра и Павла у центру Москве служио је епископ моравички Антоније са свештенством, међу којима је био и отац Данил, представник Америчке православне цркве при Московској патријаршији, преноси Танјуг.

Владика Антоније је рекао да су српски народ и Црква изгубили великог човека, кога је, како је навео, заволела не само српска дијаспора у Русији, него и грађани Русије, јер се трудио да свима помогне и да свима изађе у сусрет, преноси „Спутњик”.

„Он не само да је био државни делатник, био је и одличан новинар и сви су са радошћу читали његове чланке које је писао о оружаним снагама Србије и Руске Федерације”, рекао је владика.

Помену су присуствовали супруга Мирослава Лазанског Тамара и син Александар, запослени у амбасади Србије у Москви, амбасадор Босне и Херцеговине у Русији Жељко Самарџија, као и српски привредници који живе и раде у Русији.

Новинар, војни аналитичар, писац и амбасадор Мирослав Лазански преминуо је изненада у 71. години у Београду.

У дипломатској служби у Москви био је од 2019. године.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Текст на русском языке:

Епископ Антоний совершил панихиду по почившему послу Сербии в России Мирославу Лазанскому

На Подворье Сербской православной церкви в Москве отслужили панихиду по недавно почившему послу Сербии в России Мирославу Лазанскому.

Панихиду в храме святых апостолов Петра и Павла отслужил епископ Моравичский Антоний.

Владыке сослужили: протоиерей Даниил Андреюк, представитель Православной Церкви в Америке при Патриархе Московском и всея Руси; протоиерей Кахабер Гоготишвили, представитель Грузинской Православной Церкви в России и архимандрит Александр (Котов).

Владыка Антоний рассказал, что сербский народ и Церковь потеряли великого человека, которого любили не только сербы, но и русские.

На панихиде присутствовали супруга Мирослава Лазанского Тамара и сын Александр, посол Боснии и Герцеговины в Москве Желько Самарджия и многочисленные сербы, живущие и работающие в Москве.

Мирослав Лазански умер на 71 году жизни от инфаркта 3 августа 2021 года в своем доме в Белграде.

Подели вест:

About Администратор

Related Posts