“Вечерње Новости” о књизи Епископа Антонија: Православна Москва

У дневном листу “Вечерње Новости”, од 12. јуна 2022. године, објављен је чланак посвећен најновијој књизи Епископа моравичког др Антонија (Пантелића) “Православна Москва”, која је објављена у издању Службеног Гласника и Подворја Српске православне цркве у Москви.

У поменутом чланку, под називом: “ПУТОПИС КРОЗ ХИЉАДУ ЦРКАВА: Капитално дело епископа Антонија о храмовима СПЦ у Москви”, између осталог се каже:

ПРВИ путопис кроз више од 1.000 храмова и 14 манастира руске престонице “Православна Москва” написао је Србин, епископ моравички Антоније (Пантелић), викар патријарха српског Порфирија и старешина Подворја Српске православне цркве у Москви.

Кроз приче о храмовима и капелама, светим моштима, иконама, духовним школама и важнијим музејима, он открива чудесну историју престонице Русије од 13. века до данашњих дана.

– Москва се одувек препознавала по златним куполама многобројних храмова и манастира, задужбина великих московских кнезова и руских царева. Отуда је добила епитет “златокуполна”. Све до изградње модерне Москве панорамом града су доминирали крстови на куполама и звоницима. О томе сведочи древна пракса да се сваки путник добронамерник пре него што уђе у град најпре заустави на Гори поклоњења да се на том видиковцу поклони свим светињама руске престонице – наводи епископ Антоније.

Он наглашава да су у најзначајнијим московским црквама фрескописани српски светитељи.

– Свети Сава је омиљен и међу Русима, о чему сведоче и фреске са његовим ликом, али и ликовима његовог оца Преподобног Симеона Мироточивог и Светог кнеза Лазара, које су још у 16. веку по жељи руског цара Ивана Грозног насликане на сводовима Архангелске саборне цркве московског Кремља – указује епископ Антоније, чије је капитално дело “Православна Москва” објављено у издању Подворја СПЦ у Москви и “Службеног гласника”.

АНТИБОЖИЋ

ПРИЧЕ о уништавању московских светиња у доба СССР откривају неуништивост православља. Епископ Антоније наводи да је на Божић 1929. изведена “најбезбожнија акција у 20. веку” под именом Антирождество (антибожић) када су на улицама паљена брда књига и икона, када је и промовисана нова техника минирања храмова до темеља. На тај начин је Москви уништено 414 од 848 светиња. Онe су сада обновљене прилозима верника и 2018. је у Москви пребројано 1.137 храмова, а граде се и даље.

Извор: Вечерње Новости

Подели вест:

About Администратор

Related Posts