Епископ Антоније о изградњи споменика Патријарху српском Павлу у Москви

И Н Т Е Р В Ј У

Његовог Преосвештенства Епископа моравичког др Антонија (Пантелића) викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске православне цркве у Москви при Патријарху московском и све Русије за Српски телеграф, о изградњи споменика Патријарху српском Павлу у Москви

1. Споменик патријарху Павлу биће постављен на платоу испред Храма Петра и Павла, у Подворју Српске православне цркве, недалеко од Кремља. Шта нам говори овај потез и колико је то важно за даље учвршћивање српско-руских односа?

Наше Подворје у Москви већ дуже време ради на значајном пројекту – слободно могу рећи јединственом, не само са град Москву и Русију, већ и Србију, као и остатак света. Циљ нам је да кроз личности двојице патријараха – споменике Патријарху српском Павлу и Патријарху руском Алексеју II, овековечимо братску љубав наша два словенска народа. Узимајући у обзир чињеницу да су управо они били заслужни да се након вишедеценијске паузе напокон обнови рад Подворја Српске Цркве у Москви, сасвим је природно да се споменици поставе испред нашег храма Светих апостола Петра и Павла у непосредној близини Кремља.

2. До подизања споменика српском патријарху Павлу у Москви дошло је на вашу иницијативу. Како је изгледала та процедура и коме сте се све обратили да бисте добили одборења и потребне дозволе за подизање споменика?

Као што сам већ поменуо, ми већ дуже време радимо на реализацији поменуте идеје, која заправо представља оваплоћење жеље великог броја наших парохијана – како Срба, тако и Руса. Према томе, ја сам само послушао глас своје пастве, након чега смо контактирали уметника и договорили све неопходне детаље. Светска пандемија вируса корона је утицала и на посао око израде споменика, тако да смо и рокове померили за следећу годину, када наше Подворје обележава јубилеј: 20-годишњицу свог постојања. Управо је то и један од разлога због којих до сада нисмо упућивали званичне дописе градским властима и Московској Патријаршији, који ће – када за то дође време, сигурно поздравити један овакакав подухват.

3. Поред споменика српском патријарху биће подигнут и споменик патријарху московском и целе Русије Алексију Другом. Да ли је и то ваш предлог?

Блаженопочивши Патријарх руски Алексеј II је оставио велики траг у историји нашег народа. Он је у најтежим временима, када смо били погођени ратом, у више наврата посећивао Србију и Републику Српску, пружајући подршку Србима с`обе стране реке Дрине. То исто је чинио и блажене успомене Патријарх српски Павле, тако да су обојица били својеврсни борци против рата за мир у свету. Подићи споменик само једноме од њих, представљало би историјски пропуст који никада не бисмо могли надокнадити. Управо тиме смо се водили радећи на овом пројекту.

4. Да ли можете да нам откријете који руски вајар ради споменик нашем патријарху Павлу, да ли сте видели нацрте и како ће споменик изгледати?

У питању је познати руски уменик и велики пријатељ нашег народа Николај Николајевич Павленко. Члан је Савеза уметника русије, Међународне федерације сликара и добитник многих руских и иностраних признања. Ако говоримо о његовом раду, морали бисмо нагасити да је Николај Павленко достаојан наследник традиције руске школе реализма. Са својом унуком Ирином Красновом је у више наврата организовао изложбе слика у амбасади Србије у Москви, где сам и имао прилику да се упознам са његовим радовима. Николај нам је доставио своје идејно решење за споменик Патријарху Павлу, које смо затим и усвојили. То ће бити статуа – његова фигура у стојећем положају.

5. Да ли знате детаље везане за изглед споменика патријарху Павлу, у смислу колико ће бити висок и тежак? Зашто се део споменика ради у Русији а део у Украјини? Који део ће се радити у Русији?

Споменик ће бити израђен од месинга. Његова висина – без постоља, износиће 175 центиметара. Сама тежина споменика биће око 400 килограма. Споменик ће се налазити на кружном постољу. Разлог због којег ће један део споменика – његово изливање, бити израђен у Украјини јесте тај што се атеље Николаја Павленка налази у Украјини. Сви завршини радови ће бити обављени у Москви.

6. Рекли сте да су средства за израду споменика патријарху Павлу већ обезбеђења. Да ли су новац давали само наши земљаци који живе и раде у Русији или су подизање овог споменика, можда, помогли и Руси?

Новац за израду споменика смо прикупили у облику донација. Сви који су чули за нашу намеру су били одушевљени идејом, тако да су прилоге подједнако давали и Руси и Срби. Све то нам говори о како ово дело мора уродити плодом јер су у њему, заједно учествовали сви наши парохијани.

7. Да ли и колико обични грађани Русије знају о српском патријарху Павлу?

Патријарх Павле је итекако цењен, вољен и поштован међу Русима. За свог живота, он је више пута боравио у Москви и Русији, а самим тим и у Подворју Српске Цркве. Сећам се да је, приликом сваке његове посете, наш храм био премален како би примио све вернике који су долазили да узму благослов свог вољеног патријарха. Његове беседе, писана дела и поуке су преведене на руски језик, и представљају праву духовну ризницу коју православни Руси радо изучавају.

Наш народ је у Београду подигао споменик светом цару Николају II Романову, док су Руси у Москви подигли споменик нашем великом писцу Милораду Павићу.

Споменици су видљиви сведоци једног времена, епохе и људског постојања, који нас немо опомињу на праве вредности којих углавном нисмо свесни или их олако заборављамо…

Разговор водила: Драгана Петровић, новинар Српског телеграфа

Текст на русском языке:

Владыка Антоний рассказал об установке памятника патриарху сербскому Павлу в Москве (СРБ)

Интервью епископа моравичского Антония, викария патриарха Сербского и представителя Сербской православной церкви при Патриархе Московском и всея Руси, журналу «Сербский телеграф» (Сербия), в котором Владыка рассказал об установке памятника патриарху сербскому Павлу в Москве.

Памятник сербскому патриарху Павлу (1914−2009), который будет установлен в центре Москвы, будет изготовлен российским художником Николаем Павленко, латунная статуя высотой 175 сантиметров и вес около 400 килограммов.

Памятник установят перед храмом Петра и Павла, в подворье Сербской православной церкви, в центре Москвы. Там же должен быть установлен памятник патриарху Московскому и Всея Руси Алексию Второму.

Епископ Моравичский Антоний (Пантелич), по чьей инициативе будут установлены памятники, сообщил, что они давно работают над этим проектом с целью «увековечить братскую любовь двух славянских народов» через личности двух патриархов.

Он указывает на то, что благодаря патриархам Павлу и Алексию II после многолетнего перерыва работа Подворья СПЦ в Москве была возобновлена и что вполне естественно, что памятники ставят перед храмом Святых апостолов Петра и Павла.

Подели вест:

About Администратор

Related Posts